Συνάντηση ομάδων εστίασης

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RESCUE (REinventing Sump Cycle Under pandemic Era / Επανακαθορισμός του κύκλου ΣΒΑΚ υπό συνθήκες πανδημίας), πραγματοποίησαν ομάδες εστίασης (focus groups) τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace, Θεσσαλονίκη. 

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου RESCUE υλοποιήθηκαν 3 ομάδες εστίασης με σκοπό την καταγραφή των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων από τον περιορισμό της κινητικότητας κατά την πανδημία του COVID-19, την αξιολόγηση των μέτρων που λήφθηκαν, και τέλος, τον προσδιορισμό και την ανάδειξη καλών πρακτικών και στρατηγικών.

Η πρώτη αποτελούνταν από ευάλωτους χρήστες όπως τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα (μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης), άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας (μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας), άτομα της τρίτης ηλικίας (μέλος του ΚΑΠΗ Δήμου Θεσσαλονίκης) καθώς και ομάδες πολιτών που ασχολούνται ενεργά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα ιδιαίτερα ως πεζοί (μέλος της δημόσιας ομάδας στο Facebook «Μαμάδες+ στο Δρόμο»).

Η δεύτερη ομάδα εστίασης αποτελούνταν από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και πιο συγκεκριμένα από ελεύθερους επαγγελματίες που ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών, κλπ. 

Η τρίτη και τελευταία ομάδα εστίασης αποτελούνταν από εκπροσώπους θεσμικών φορέων και φορέων σχεδιασμού όπως είναι ο κ. Κ. Γιουτίκας (Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), η κα. Ν. Παντελίδου (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Καλαμαριάς), ο κ. Κ. Σωτηράκης (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Κορδελιού – Ευόσμου), ο κ. Π. Καρασαββίδης (Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης), οι κ.κ. Εμ. Βλαχογιάννης και Κ. Μωραϊτίδης (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), ο κ. Σ. Σάλεμ και η κα. Ιφ. Μπαλαμπέκου (Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης), ο κ. Γ. Βουλγαρούδης  (Brainbox) και ο κ. Κ. Κουντουρίδης (RISE).

Κατά τη διεξαγωγή των ομάδων εστίασης καταγράφηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις και οπτικές οι οποίες θα συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχή υλοποίηση των στόχων του έργου RESCUE.